Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
U vezi sa novonastalom situacijom zbog pojave korona virusa, sjednicu je održalo i Ekonomsko socijalno vijeće BPK Goražde
Razmatrana problematika privrednih subjekta na području BPK Goražde
Datum: 18.03.2020.

Jedna od mjera Ministarstva za privredu BPK Goražde je da u saradnji sa Privrednom komorom BPK Goražde, a čija realizacija je započela, je da se svim privrednim subjektima na području kantona pošalje anketni upitnik s ciljem dobivanja informacija o trenutnom poslovanju, uvozu roba, izvozu gotovih proizvoda, kao i informacije o daljem poslovanju, sa akcentom na obim proizvodnje i njenu održivost u narednom periodu.

S tim u vezi, na današnjoj sjednici razgovarano je o problematici s kojom se susreću privredni subjekti na području našeg kantona.

S obzirom da su privredni subjekti s prostora BPK Goražde više od pedeset posto izvozno orjentisani u druge evropske zemlje, prema podacima sa kojima se raspolaže, stanje u privredi BPK Goražde nije posebno alarmantno kada je u pitanju izvoz i uvoz roba.

„U cilju eventualnog rješavanja problema u nekim od privrednih subjekata, Vlada BPK Goražde i Ministarstvo za privredu će poduzimati određene mjere kroz programe u skladu sa finansijskim sredstvima u budžetu BPK Goražde za 2020.godinu. Cilj ministarstva i ove Vlade jeste da zadržimo postojeće uposlene u tim privrednim subjektima na prostoru BPK Goražde, a  u narednom periodu očekujemo sjednicu Federalne vlade na kojoj će biti usvojen niz zaključaka kako da pomognemo ekonomiju na prostoru čitave države BiH, Federacije pa tako i kantona. Svjesni smo činjenice da nećemo moći sve to podnijeti i sigurno će  nam trebati  pomoć drugih nivoa vlasti. Razgovarano je i o protoku roba na određene rute, gdje kamionski saobraćaj ide određenim rutama i u druge zemlje u regionu, tako da što se tiče uvoza roba možemo reći da nije zatvoren kanton i da nema smetnji za ulaz i izlaz kamiona iz BPK”-riječi su ministra za privredu BPK Goražde Mensada Arnauta.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.