Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
IZ MINISTARSTVA ZA PRIVREDU BPK GORAŽDE
Objavljen javni poziv za odabir obrtnika i polaznika za praktičnu obuku i stručno osposobljvanje „PRO-POSO“ 2018.
Datum: 20.04.2018.

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog aktnona Goražde, u saradnji sa Obrtničkom komorom, raspisalo je Javni poziv za odabir obrtnika i polaznika za praktičnu obuku i stručno osposobljavanje po projektu koji u zajednički implementiraju Ministarstvo za privredu, Fondacija Wings Of Hope-Deutschland i Udruženje za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“ iz Sarajeva.

Ovim javnim pozivim pozivaju se svi zainteresovani obrtnici s područja BPK Goražde da uzmu učešće u projektu „PRO-POSO“ u 2018. godini, koji podrazumijeva provođenje praktične obuke i stručno osposobljavanje za osam polaznika koji će biti primljeni u radni odnos kod obrtnika na period od šest mjeseci. Projektom je predviđeno da će naknadu plaće obezbijediti implementatori projekta, dok će obaveze po osnovu poreza i doprinosa na platu snositi obrtnici.

Cilj projekta je da se omogući mladim nezaposlenim licima starosti do 35 godina života sa završenom srednjom školom, bez radnog iskustva,  a koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje da dobiju priliku za praktičnu obuku uz naknadu.

„Naknadu plaće za četiri polaznika u iznosu od 400,00 KM po polazniku u periodu od šest mjeseci finansirat će Ministarstvo za privredu a za ostala četiri polaznika naknadu plaće će finansirati Fondacija Wings of Heope iz Njemačke i Udruženje za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“ iz Sarajeva. Obrtnici koji budu izabrani putem ovog javnog poziva će imati obavezu da u radnom odnosu zadrže  polaznike tokom tih šest mjeseci i daju im prostor i vrijeme da se usavrše i praktično obuče kako bi bili spremni za tržište rada. Imamo određene pozitivne pokazatelje gdje polaznici dobiju priliku i steknu određena praktična znanja i vještine koji su neophodni – pojasnio je ministar Anes Salman.

Prema riječima predstavnika Obrtničke komore BPK Goražde Saudina Hadžića ovaj projekat se na prostoru BPK Goražde provodi već šestu godinu zaredom i u okviru njega stručno osposobljavanje je do sada uspješno završilo  48 polaznika, s tim da je određen broj njih  nakon obuke zasnovao radni odnos kod obrtnika kod kojih je bio angažiran.  Prema podacima Udruženja „Progres“ koje vodi evidenciju o polaznicima i poslodavcima, negdje oko pedeset posto svih polaznika ostaje na radnom mjestu.

Javni poziv ostaje otvoren sedam dana, a sve dodatne informacije o javnom pozivu moguće je dobiti u Ministarstvu za privredu.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.