Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Održana posljednja u nizu javnih rasprava o Programu podsticaja u poljoprivredi za 2015. godinu
Datum: 09.04.2015.

 

100_7774

Nakon Foče i Pala u FBiH, Javna rasprava o Programu podsticaja u poljoprivredi za 2015. godinu danas je održana i u Goraždu.

Za ove namjene, u Budžetu Ministarstva za privredu BPK-a planirana su sredstva u iznosu od 450.000,00 KM, a podsticaji su svrstani u šest osnovnih kategorija – animalna i biljna proizvodnja, podsticaji u gljivarskoj proizvodnji, kapitalna ulaganja, ostali podsticaji i rezervna sredstva.

S obzirom na to da do danas nisu isplaćeni svi podsticaji za 2014. godinu, na današnjoj raspravi je istaknuto da podsticaji poljoprivrednim proizvođačima za ovu godinu neće biti isplaćivani dok se ne izmire obaveze iz prošle godine u ukupnoj vrijednosti od 26.938,09 KM.

Resorni ministar Esed Radeljaš iskazao je svoju podršku poljoprivrednicima i kazao kako će ministarstvo uložiti napore da u ovoj, ali i u narednim godinama osigura što bolje uslove za razvoj poljoprivrede, obraćajući pritom posebnu pažnju na održivost i razvoj malih poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava.

Novina u Programu podsticaja za ovu godinu jesu podsticaji za proizvodnju kornišona, kao i u dijelu kapitalnih investicija koji se odnose na izgradnju objekata u peradarskoj proizvodnji. Takođe, došlo je i do povećanja kvota po jedinici mjere za pojedine podsticaje kako u animalnoj, tako i u biljnoj proizvodnji.

Poljoprivrednici su na današnjoj raspravi imali priliku i da iznesu svoje prijedloge i sugestije u vezi s ovim programom i poboljšanjem općih uslova za razvoj poljoprivrede na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.