Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Preventivne mjere na suzbijanju bruceloze
Datum: 10.04.2014.

Copy-of-IMG_7889

S ciljem upozorenja da je na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nedavno  registrovana pojava bruceloze, danas je u organizaciji Ministarstva za privredu održana press konferencija na kojoj su o preventivnim mjerama na suzbijanju ove pojave govorili Belma Mešić, stručni saradnik u Sektoru za veterinarstvo i Edin Aganović, kantonalni veterinarski inspektor.

U toku mjeseca marta 2014.godine, dijagnosticirana je bruceloza kod osam koza i jedne krave. Prema riječima Belme Mešić, stručnog saradnika za veterinarstvo u Ministarstvu za privredu BPK Goražde, vlasnik životinja je u svojoj izjavi naveo da su životinje kupljene na stočnoj pijaci „Stup“ u Sarajevu, a da potiču iz Ilijaša. On je putem medija čuo informaciju da je u Ilijašu proglašena epidemija bruceloze i to kod koza, pa je iz straha za svoju porodicu i okolinu odmah pozvao Javno preduzeće Veterinarska stanica u Goraždu da izađu na lice mjesta i ispitaju zdravstveno stanje kupljenih životinja. Ubrzo nakon ispitivanja, iz referentne laboratorije u Sarajevu stigao je nalaz da je svih osam kupljenih koza pozitivno reagovalo na brucelozu. Nakon toga, kantonalni veterinarski inspektor poduzeo je mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a između ostalog, ispitane su i životinje koje su u tom momentu bile na imanju ovog vlasnika, kao i životinje koje su se nalazile na susjednim imanjima. Drugi nalaz pokazao je da je od svih životinja još jedna krava pozitivna na brucelozu.

„Vlasnik koza izjavio je da prilikom kupovine nije dobio nikakvu potvrdu o zdravstvenom stanju tih novonabavljenih životinja. Takođe, od osam koza samo je jedna imala identifikacionu markicu, a obaveza svakog vlasnika je da obilježi ovce i koze. U BiH se od 2009.godine provodi vakcinacija ovaca i koza protiv bruceloze. Svaka vakcinisana ovca i koza se obilježava sa markicom i oznakom na kojoj se nalazi i godina u kojoj je vakcinisana, a ona nam služi da dođemo do imanja gdje je životinja rođena i sa kojeg imanja potiče. Međutim, pomenute koze nisu bile vakcinisane protiv bruceloze.

Ministarstvo za privredu svake godine planira znatan iznos novčanih sredstava u svrhu preventivne dijagnostike, što koristimo za ispitivanje bruceloze kod goveda. Vakcinaciju ovaca i koza finansira Federalno ministarstvo i Ured za veterinarstvo“- istaknula je Belma Mešić, stručni saradnik za veterinanstvo u Ministarstvu za privredu BPK Goražde.

Prema riječima kantonalnog veterinanskog inspektora Edina Aganovića, nedavna pojava bruceloze na području našeg kantona isključivo je posljedica nepoštivanja propisa prilikom kupovine i transporta životinja.

„Po obavijesti koju je zaprimila Kantonalna inspekcija od nadležne Veterinanrske stanice  Goražde da se pojavila bruceloza na našem području, mi smo poduzeli aktivnosti iz naše nadležnosti i istog dana smo izašli na teren. Izvršili smo epidemiološko ispitivanje, gdje smo utvrdili na koji način je došlo do zaraze te konstatovali da je u pitanju nelegalna trgovina životinjama. Ovdje treba istaći činjenicu da postoje sankcije kako za vlasnike životinja koji izbjegavaju obilježavanje i provođenje svih naređenih godišnjih mjera, tako i za one koji takve životinje, bez propratne dokumentacije, prevoze nekim prevoznim sredstvima“-riječi su Edina Aganovića, kantonalnog veterinanskog inspektora.

Istaknuto je takođe da su zaražene životinje neškodljivo uklonjene te da je izvršena dezinfekcija štale i terena gdje su one boravile.

Kantonalna veterinarska inspekcija, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i saobraćajnom policijom, provodi pojačan nadzor kada je u pitanju promet i transport životinja.

Obzirom da dolaze prvomajski praznici i da se očekuje povećan promet i konzumacija, prije svega jagnjećeg mesa, sa današnje press konferencije upućen je apel građanima da prilikom kupovine i transporta poštuju sve propisane mjere kako bi bili sigurni u ono što konzumiraju.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.