Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Iz Sektora za poljoprivredu kantonalnog Ministarstva privrede
Nakon donošenja Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi slijedi donošenje programa podsticaja za ovu godinu
Datum: 21.03.2013.

Copy of IMG_0804

Novi Zakon o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju BPK Goražde usvojen je na zadnjoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Tim povodom, predstavnici Sektora za poljoprivredu koji djeluje u okviru Ministarstva privrede, danas su predstavili nova zakonska rješenja koja se odnose na isplatu novčanih podsticaja u poljoprivredi iz budžeta BPK Goražde. Ovim rješenjima obuhvaćeni su izvori i visina novčanih podsticaja, modeli podsticaja, korisnici, uslovi za ostvarivanje novčanih podsticaja te druga bitna pitanja u oblasti podsticaja u poljoprivredi.

Novi zakon bitno se razlikuje od Zakona o podsticajima u poljoprivredi BPK Goražde koji donesen 2009. godine i koji je bio na snazi sve do donošenja ovog zakona.

– Svrha donošenja novog zakona jeste harmonizacija mjera u ovoj oblasti između Federacije, kantona i općina u pogledu obezbjeđenja sigurnosti i kontinuiteta novčanih podsticaja s ciljem razvoja poljoprivredne proizvodnje do nivoa samoodrživosti, otvaranje novih radnih mjesta u poljoprivredi, poticanje sektora poljoprivrede, osiguranje stabilnog poljoprivrednog dohotka i omogućavanje adekvatnog životnog standarda poljoprivrednog proizvođača.

Novina u ovom zakonu jeste da su donešeni i modeli podsticaja, a oni obuhvataju podsticaje u sklopu mjera podsticanja proizvodnje i podsticaje u sklopu mjera strukturne politike – kazala je Ermina Alić stručna savjetnica za voćarstvo u Sektoru za poljoprivredu.

Prema ovom zakonu, novčana sredstava koja se obezbjeđuju iz budžeta BPK Goražde ne mogu biti manja od 3% od iznosa poreznih i neporeznih prihoda u budžetu Kantona za tekuću godinu.

U budžetu za ovu godinu, podsticaji za poljoprivredu realizovaće se kroz četiri različita programa, a radi se o Programu podsticaja u poljoprivredi, Programu podsticaja za ruralni razvoj te programima podsticaja za mljekaru „Milgor“ i „Mesopromet“.

Kako najavljuju iz ovog Sektora, izrada nacrta Programa podsticaja u poljoprivredi za ovu godinu je u završnoj fazi i javne rasprave po ovom nacrtu trebale bi se održati već sljedeće sedmice.

Copy of IMG_0805

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.