Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Program Direkcije za ceste BPK Goražde za 2013. godinu
Pored redovnog održavanja u ovoj godini realizovaće se i projekti modernizacije na dvije dionice regionalne ceste R448 na području općine Goražde
Datum: 20.03.2013.

Copy of IMG_0761

Na svojoj zadnjoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, dala je saglasnost na Program kantonalne Direkcije za ceste za 2013. godinu za čiju realizaciju su planirana sredstva u iznosu od 1.348.265 KM.

O ovom Programu i planiranim aktivnostima na održavanju i poboljšanju putne infrastrukture na području BPK Goražde, danas je govorila direktorica Direkcije Izeta Jahić.

– Osim izdataka za redovno zimsko i ljetno održavanje, u ovoj godini planiramo i jedan dio sredstava utrošiti i za rekonstrukciju i modernizaciju putne mreže, a kao što je poznato Direkcija za ceste nadležna je za regionalne ceste na području Kantona. U prošloj godini uradili smo jedan projekat u okviru kojeg je uređena raskrsnica na Baćanskom mostu, a ove godine planiramo nastavak izgradnje te raskrsnice koji podrazumijeva nastavak saobraćajnice od raskrsnice na Splavištu u dužini od 700 m prema naselju Zupčići. Radi se o modernizaciji već postojeće kolovozne konstrukcije, samo što će se ugraditi ivičnjaci i trotoar s jedne strane. Kao što je poznato, na tom dijelu izgrađena je i zgrada za socijalno stanovanje, tako da će ovi radovi doprinjeti ljepšem izgledu ovog naselja – kazala je direktorica Izeta Jahić.

Modernizacija će se izvršiti i na dijelu puta u ul. Ferida Dizdarevića. To je, praktično, nastavak projekta od prošle godine u okviru kojeg su na Mostu „Žrtava genocida u Srebrenici“ urađeni jedan dio trotoara i ivičnjaci, a ove godine planirani su radovi na sanaciji puta do raskrsnice ispred Interex-a u dužini od 420 m. Prema riječima direktorice Jahić, radovi na modernizaciji na pomenutoj dionici uključiće presvlačenje novog sloja asfalta, te izgradnju ivičnjaka i trotoara.

Sredstva za modernizaciju i rekonstrukciju putne mreže planirana su u iznosu od 360.000 KM, dok su za redovno održavanje planirana sredstva u iznosu od 250.000 KM. Uz ova, u budžetu Direkcije planirana su i određena sredstva kao pomoć općinama za projekte u oblasti putne infrastrukture.

– U ovoj godini imamo predviđena sredstva u iznosu od 620.000 KM. Radi se o sredstvima pomoći, odnosno transferima nižim nivoima vlasti – općinama na području Kantona. Od ovoga, 570.000 KM ide Općini Goražde kao pomoć za sanaciju lokalnih puteva Osanica-Ilovača i Mravinjac-Berič.

I općinama Pale-Prača i Foča-Ustikolina biće dodijeljena sredstva u iznosima od po 25.000 KM kao pomoć za pripremu projektne dokumentacije kako bi mogle aplicirati za sredstva za realizaciju projekata u oblasti putne infrastrukture prema organizacijama kao što su IFAD i OdRaz.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.