Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Nastavak posjete članova Vlade BPK privrednim subjektima na području našeg kantona
Posjećene firme grupacije “Okac” Goražde
Datum: 31.01.2023.

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde danas su nastavili posjete privrednim subjektima na području našeg kantona. Tokom posjete firmama  grupacije “Okac” Goražde razgovarano je o problemima i potrebama goraždanske privrede te mogućnostima  zajedničkog  djelovanja s ciljem osiguranja boljeg poslovnog ambijenta.

U tim smislu naglašeno je da je saradnja privrednika i Vlade BPK Goražde od velikog značaja.

“ Saradnja s Vladom BPK je itekako važna i danas smo upoznali članove Vlade s problematikom te  razgovarali o mogućnostima da se poslovni ambijent učini boljim, kako doći do rasterećenja privrede i poboljšati situaciju da nam radnici ne odlaze. Primjetan je taj trend  i odlazak, koji bude nadoknađen u nekom nivou, ali nedovoljno. Stručnog kadra jako je malo  i zato je potrebno zadržati postojeći kadar, ali i zaposliti novi.  Ne moramo govoriti o razvoju preduzeća ove grupacije, bitna je opstojnost, ali ako možemo ići i ka razvitku, zašto da ne” – kazala je predstavnica grupacije “Okac” Šejla Bojadžija.

Izrazila je očekivanja da će se u saradnji s Vladom koja, kako je kazala, ima dobre namjere, procesi okrenuti u boljem pravcu, pa i u smislu javno-privatnog partnerstva gdje, kako je naglašeno, druge sredine u BiH uveliko koriste ove mogućnosti . 

“ Želimo da sagledamo i sa predstavnicima privrednih subjekata razgovaramo o budućim  zajedničkim aktivnostima  i mogućnostima podrške od Vlade BPK.  Saznali smo da je problem nedostatak radne snage,  da je potrebna bolja edukacija i stručno usavršavanje djece u školama kako bismo imali bolje pripremljene radnike. Bilo je govora i mogućim novim projektima koji se mogu realizirati na području kantona,  gdje do sada nemamo slučajeva javno-privatnog patnerstva, za razliku od nekih kantona u kojima je to dobro razvijeno. Imamo zakon i trebamo sagledati koje su to mogućnosti i projekti koji bi se mogli realizovati i planiramo angažovati stručnjake iz ove oblasti u BiH koji bi nam pokazali u kojem smjeru mogu ići te aktivnosti” – kazao je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, Maršala Tita broj 5,
Tel: +387 38 221 772,
Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ZIJAD BRIGA
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, Maršala Tita 5
Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
zijad.briga@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.