Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upriličila sastanak s federalnim ministrom razvoja poduzetništva i obrta
Razgovarano o planovima i aktivnostima koji bi doprinijeli poboljšanju statusa poduzetništva i obrta
Datum: 03.11.2021.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas sastanak s federalnim ministrom razvoja poduzetništva i obrta Amirom Zukićem, koji u okviru radne posjete boravi u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Prilikom susreta razgovarano je o dosadašnjoj saradnji koja je bila veoma kvalitetna, kao planovima i aktivnostima koji bi doprinijeli poboljšanju statusa poduzetništva i obrta, s obzirom da je na području našeg kantona registorovano 289 obrta, u kojim je zaposleno oko 500 radnika.

Kako je istaknuto, Vlada BPK Goražde je u toku 2020-2021. godine, u skladu s finansijskim mogućnostima, izdvajala određena finansijska sredstva kako bi pomogla obrtnicima s prostora našeg kantona u saniranju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa  COVID-19, ali kako bi održali svoje poslovanje, neophodna je podrška i s viših nivoa vlasti, o čemu je bilo riječi na današnjem sastanku.

„ Ohrabrujuća je činjenica da je Vlada FBiH donijela Uredbu o mjerama pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima kojom je osigurano 60 miliona KM kao pomoć obrtu i srodnim djelatnostima, tako da će i obrtnici s prostora našeg kantona putem Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta dobiti tu vrstu pomoći. Najavljena su i nova zakonska rješenja koja se odnose na Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima tako da će se značajnije urediti ova oblast, na zadovoljstvo svih obrtnika. Također, ohrabruje i činjenica da smo prepoznali određene infrastrukturne projekte koji će se zajednički  realizirati u toku 2022.godine“-ističe premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Prema riječima ministra Zukića, donošenjem nove zakonske regulative otvara se mogućnost za poticanje lokalne zajednice za izgradnju poslovnih zona i infrastrukture u tim zonama, koje bi stvorile povoljniji poslovni ambijent za privredne subjekte.

„Stvorile bi se pretpostavke za poticanje razvoja subjekata male privrede, jačanje konkuretnosti i otpornosti na krizu, jačanje izvoznih potencijala i što većeg zapošljavanja, što će se moći ostvariti i uz pomoć poticaja koji trebaju da idu iz ovog ministarstva. Kada je riječ o potpori, u skladu sa Uredbom koju je donijela Vlada FBiH, u svrhu refundacije odnosno finansijske pomoći isplaćenih plaća u periodu krize, podršku će moći ostvariti  svi oni koji su uredno izvršavali svoje poreske obaveze, obezbijedili da ne bude otpuštanja radnika i imali kontinuitet zaposlenosti, a to pravo ostvarit će bez potrebe apliciranja. Prema procjenama, finansijska podrška će se kretati između 1.000 i 1.200 KM po jednom zaposlenom“-ovom prilikom kazao je ministar Zukić.

Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta FBiH će kroz posebnu aplikaciju objaviti sve one koji spadaju u tu kategoriju te ostaviti mogućnost da ukoliko dođe do neke greške,  u smislu ukoliko se neko ko je uredan poreski obveznik ne nalazi na spisku, da to posredstvom Poreske uprave dokaže.

Nakon sastanka, premijerka i federalni ministar, uz predstavnike Obrtničke i Privredne komore FBiH prisustvovali su i prezentaciji idejnog projekta buduće poslovne, obrtničke zone koja je održana u zgradi Biznis centra u Goraždu čija je gradnja planirana u goraždanskom naselju Rasadnik, u čemu je obećana i podršku Federalnog ministarstva.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita broj 5, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

  HARIS SALKOVIĆ

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
haris.salkovic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.