Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Privredna komora BPK Goražde
Pandemija koronavirusa i izdate naredbe, već ostavljaju posljedice na poslovanje privrednih subjekata, posebno onih izvozno orijentisanih
Datum: 16.03.2020.

Predsjednik Privredne komore Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Dževad Terović ističe da  ozbiljne probleme ima i goraždanska privreda koja svoje  proizvode izvozi u 54, a uvozi iz 47 zemalja, na svim kontinentima.

„  Sve naše industrijske zone u BPK već imaju značajne probleme. Pojedine firme smanjile su i broj radnika druge će to morati učiniti ako se nastavi ova situacija, usljed obustave i sporijeg dopremanja repromaterijala i sirovina, što će izazvati velike probleme i po finansijsku stabilnost i likvidnost poslovanja privrednih društava. Neće se moći proizvoditi, isporučivati a time ni ubirati prihodi“ – upozorio je Terović.

 Naglasio je da, bez obzira što u BPK nije alarmantno stanje i  nema oboljelih osoba od koronavirusa, mogu se očekivati sve veći problemi.

„ Prošle godine od izvoza roba i usluga goraždanska privreda ostvarila je 200 miliona KM, a uvezla 100 miliona, pa možete misliti koliki će to biti gubitak u ovoj situaciji. Važno je istaći  da budžet BPK Goražde ima veoma male mogućnosti da bi pokrio ovako velike probleme i finansijske gubitke u privredi i to se mora osloniti na federalni i državni budžet i tražiti pomoć od međunarodnih finansijskih organizacija koje već u svijetu dijele značajna sredstva za saniranje i ublažavanje posljedica korona virusa“ – istakao je on.

 Terović je naveo  da je u saradnji sa  kantonalnim ministarstvom privrede,  s ciljem prikupljanja  tačnih podataka o posljedicama koronavirusa, pokrenuto anketiranje privrednika, a upitnik je dostupan na web stranici Privredne komore BPK-a.

 „ Mi smo uputili anketne upitnike svim preduzećima i apelujem na sva privredna društva, obrtnike i poslodavce u BPK da na web stranci Privredne komore onlajn popune upitnik kako bi mi već od sutra mogli tražiti kvalitetne odluke i mjere na krznom štabu BPK Goražde “ – kazao je predsjednik kantonalne Privredne komore.

www.bpkg.gov.ba/www.rtv bpk.b

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.