Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
AKTIVNOSTI MINISTARSTVA ZA PRIVREDU NA REVITALIZACIJI MLJEKARE „MILGOR“
Održan sastanak sa radnicima i menadžmentom „Milgora“
Datum: 23.05.2014.

IMG_9072

U Ministarstvu za privredu danas je održan sastanak sa predstavnicima menadžmenta i radnicima mljekare „Milgor“ na kojem su razmatrani prijedlozi koji imaju za cilj rješavanje pitanja mljekare i njeno ponovno pokretanje.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici resornog ministarstva, predvođeni ministrom Demirom Imamovićem, rezimirane su dosadašnje aktivnosti usmjerene na revitalizaciju goraždanske mljekare koja ne radi od 2007. godine.

Svi dosadašnji pokušaji resornog ministarstva da riješi ovo pitanje nisu bili uspješni, prvenstveno zbog nemogućnosti postizanja dogovora sa radnicima mljekare.

– Mi želimo da izmirimo obaveze mljekare „Milgor“, kako bi ona bez obaveza krenula u narednu fazu pokretanja. Najveći povjerioci su radnici mljekare i od njih zavisi dalja sudbina ove mljekare. Mi smo predložili da radnicima uvežemo radni staž za period za koji to nije učinila mljekara i da im isplatimo 80 posto plata za period u kojem su radili, a znamo da mljekara nije isplaćivala plate zadnje dvije godine prije prestanka rada. Taj dio možemo da isfinansiramo kako ne bismo došli u situaciju da se prinudnom naplatom rasproda i objekat i oprema mljekare i da time zapečatimo njenu sudbinu na duži vremenski period – kazao je ministar Demir Imamović.

Ukupna dugovanja prema radnicima po sudskim presudama iznose više od 900.000,00 KM i ona uključuju i plate i za onaj period u kojem radnici nisu radili.

– Mi ne možemo izmiriti sve te obaveze. Sada imamo raspoloživa sredstva u iznosu od  550.000,00 KM za izmirivanje svih obaveza i ne treba zaboraviti da pored radnika, jedna od najvećih obaveza je i isplata za mlijeko farmerima koji su predali mlijeko i koji više od sedam godina čekaju da to naplate, a radi se o količini od 300.000 litara mlijeka – pojasnio je ministar.

IMG_9078

Konačni cilj svih ovih aktivnosti jeste očuvanje mljekare koja predstavlja okosnicu razvoja poljoprivrede na ovom području.

– Preduslov za to je rješavanje pomenutih obaveza. Mi smo dosad uložili značajna sredstva u popravke u mljekari i trebamo da uložimo još sredstava u nabavku opreme koja je otuđena, kako bi mljekara bila spremna za proizvodnju. Kad bismo riješili problem s radnicima što se tiče poreza, doprinosa i obaveza za plate, ostalo bi vrlo malo obaveza koje bi mljekara mogla sama ili uz pomoć Kantona u narednim godinama izmiriti. Trenutno se nalazimo u situaciji kada postoji prijetnja da se putem suda kompletna imovina mljekare rasproda i da izgubimo svaku šansu za njeno ponovno pokretanje  – kazao je Demir Imamović.

Holandska ambasada, koja je finansirala nabavku kompletne opreme za goraždansku mljekaru, izričita je u tome da se Milgor ponovo stavi u funkciju.

– Holandska ambasada je upozorila da u slučaju da se odstupi u implementaciji projekta, odnosno da Milgor ode pod stečaj i da se oprema ne koristi kako je to planirano projektom, oni će tražiti izuzimanje opreme ili naplatu potraživanja od Kantona – istakao je ministar.

Veći dio radnika danas je prihvatio prijedlog resornog ministarstva, a ministar Imamović najavio da će se sa ostatkom radnika održati još jedan sastanak radi postizanja dogovora, koji bi omogućio ponovno otvaranje mljekare „Milgor“.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.