Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Press konferencija ministra za privredu BPK Goražde
Saradnja sa BBI bankom d.d. Sarajevo na realizaciji kreditne linije za sufinansiranje privrede i obrta uz subvencioniranje profitne marže pokazala se opravdanom u praksi
Datum: 19.10.2020.

Nakon razmatranja Informacije o efektima i realizaciji kreditne linije sa BBI bankom d.d. Sarajevo o sufinansiranju privrede i obrta uz subvencioniranje profitne marže za privredna društva i obrtnike s područja BPK Goražde za 2019.godinu, Vlada BPK Goražde i Ministarstvo za privredu mišljenja su da se ova saradnja pokazala opravdanom u praksi s obzirom da trenutno 21 privredni subjekt s područja našeg kantona po povoljnim uslovima koristi 31 kreditnu liniju, kazao je na press konferenciji ministar za privredu Mensad Arnaut.

Zahvaljujući subvenciji Vlade BPK Goražde, privredni subjekti na području BPK Goražde u BBI banci d.d. Sarajevo mogli su realizovati kredit po veoma povoljnoj, subvencioniranoj kamatnoj stopi od 1,89 posto.

„ Suština kreditne linije jeste da privredni subjekti brzo dođu do sredstava, odnosno da to bude razvojni dio pomoći privrednim subjektima. Trenutno imamo 21 privredni subjekt, odnosno 31 kreditnu liniju što znači da određeni privredni subjekti koriste dvije ili više kreditnih linija po povoljnim uslovima. U konkretnom slučaju, kamatna stopa bila je 3,89 posto, dva posto sufinansira Vlada BPK Goražde dok privredni subjekti sufinansiraju kamatnu stopu po 1,89 posto. Trenutno, iznos sredstava koji su povukli privredni subjekti po ovom osnovu je negdje oko 18.270.000 KM. Od toga, ostalo je oko 250.000 KM koja su na raspolaganju, a koja se mogu koristiti u periodu od tri godine“-ističe ministar Arnaut.

S obzirom da je ova poslovna saradnja između Vlade BPK Goražde i BBI banke d.d. Sarajevo dala pozitivne rezultate kada je u pitanju  razvoj privrede, u narednom periodu prema riječima ministra Arnauta, potrebno je pronaći način kako da se da podrška i manjim obrtima te registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

Jedan od načina povoljnijeg kreditiranja privrednih subjekata i manjih obrta u Ministarstvu za privredu vide u pokretanju aktivnosti po pitanju otvaranja poslovnice Razvojne banke Federacije BiH. Pismo namjere nakon posjete predstavnika Razvojne banke FBiH našem kantonu uputila je Vlada BPK Goražde, nadajući se  pozitivnom  odgovoru.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.