Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Sastanak - projekti IFAD-a Sastanak Vlade BPK i načelnika tri općine sa direktorom Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi FBiH
Preliminirani razgovori o implementaciji projekata koji će se finansirati iz sredstava IFAD-a
Datum: 17.01.2013.

Članovi Vlade BPK Goražde, predvođeni premijerom Emirom Fraštom, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafa Kurtović i načelnici tri općine u sastavu BPK danas su sa direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Halilom Omanovićem razgovarali o mogućnostima realizacije projekata koji se finansiraju putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Unaprjeđenje ukupnih uslova za razvoj poljoprivrede i poboljšanje životnog standarda građana u ruralnim područjima, kako ističe ministar za privredu Demir Imamović, visoko su na listi prioriteta Vlade BPK Goražde.

– Ovo je prvi zvanični sastanak da se krene u pripremu projektne dokumentacije i definisanje prioriteta za asfaltiranje lokalnih ruralnih puteva, ali i projekata iz drugih oblasti koje realizuje IFAD. Treba da se definišu prioriteti, izradi projektna dokumentacija, dobiju odgovarajuće saglasnosti i obezbijedi finansijska podrška od 30 posto koju će zajednički obezbijediti Kanton i općine za implementaciju tih projekata.

Mislim da je ovo jako dobar sastanak kako bismo se zajednički dogovorili o prioritetima i da svi zajedno uđemo u taj proces, jer samo na taj način možemo osigurati podršku i realizirati ciljeve koje su postavili kako Vlada i Skupština, tako i općinska vijeća i načelnici na području našeg kantona – kazao je danas ministar Imamović.

Prema riječima direktora Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Halila Omanovića, aktivnosti IFAD-a usmjerene su u pravcu jačanja ruralnog sektora i ruralnih područja kroz jačanje poljoprivrednih kapaciteta, a sredstva planirana za finansiranje šestog po redu IFAD-ovog projekata za BiH iznose oko 36 miliona dolara.

– Projekat je planiran i ispregovaran i trebao bi da uđe u parlamentarnu proceduru u ovoj godini kako bi njegova implementacija počela na jesen. Ukupna vrijednost projekta je 36 miliona dolara, od čega Federaciji pripada 24 miliona dolara, odnosno oko 36 miliona maraka. Imamo 26 općina, što predstavlja negdje oko 1,2 miliona sredstava po općini. Od toga je za infrastrukturu namijenjeno negdje oko 50 posto planiranih sredstava, što znači da svaka općina može povući 600-700 hiljada maraka za projekte infrastrukture – izjavio je direktor Omanović te naglasio kako je jedan od ciljeva današnjeg sastanka da se ubrzaju aktivnosti pripreme izvedbenih projekata, kako bi se što spremnije dočekao početak implementacije ovog IFAD-ovog projekta.

Kako je danas istakao premijer Emir Frašto, Vlada BPK Goražde podržaće projekte lokalnih zajednica jer su rješavanje životnih pitanja građana i stvaranje uslova za podizanje životnog standarda građana Bosanskopodrinjskog kantona ono na šta će se Vlada fokusirati i u narednom periodu.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.