Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
PRIVREMENO RIJEŠEN PROBLEM PRIJEVOZA LJUDI KOJI IDU NA DIJALIZU U SARAJEVO
Ministar za privredu Esed Radeljaš donirao vozilo za prijevoz pacijenata
Datum: 07.09.2015.

Picture-541

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Esed Radeljaš donirao je danas Kantonalnoj bolnici vozilo za potrebe prijevoza pacijenata koji svakodnevno odlaze na hemodijalizu u Sarajevo. Radi se o privremenom rješenju problema s kojim se suočava ova ustanova i njeni pacijenti, a o otvaranju dijaliznog centra u našem gradu i trajnom rješenju ovog problema razgovarano je na sastanku kojem je pored direktora JU „Kantonalne bolnica“ Fuada Rovčanina i predstavnika pacijenata Envera Kodžage, prisustvovao i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Alen Pašović.

Vozilo sa kojim je Kantonalna bolnica organizovala prijevoz ovih pacijenata u Sarajevo i nazad je prema riječima direktora Rovčanina staro dvadeset godina i u jako je lošem stanju. Dodjelom ovog vozila će ova ustanova riješiti problem sa kojim se suočava, a razgovori ministra Eseda Radeljaša sa direktorom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu možda će pomoći da se pacijenti iz Goražda hemodijaliziraju na jednom mjestu, a ne, kako je to do sada bio slučaj, da se jedan dio pacijenata hemodijalizira na Ilidži, a drugi u Kliničkom centru.

„Prošle sedmice auto je stalo u Sarajevu tako da smo morali da kompenzujemo druga vozila. Na ovaj način mi rješavamo jedan od velikih problema, a nadam se da će nas ovaj auto služiti dobro i da će pacijenti imati dobre uslove za prijevoz u Sarajevo i nazad. Danas je ministar razgovarao sa direktorom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i postoji obećanje da će se možda pacijenti hemodijalizirati na jednom mjestu, da li će to biti u Kliničkom centru ili na Ilidži to je sasvim svejedno, ali je važno da pacijenti budu na jednom mjestu kako ne bi čekali jedni druge u povratku nazad kad se završi hemodijaliza. Kada je riječ o otvaranju hemodijaliznog centra u Goraždu, ideja je dobra i bilo bi dobro da se realizuje. Za njenu realizaciju je potrebno da se uključe svi akteri ovog Kantona, počevši od struke, politike, pa do privrede. To je jedan veliki posao, projekat i potrebno ga je ozbiljno shvatiti kako bismo riješili probleme pacijenata koji se hemodijaliziraju “-kazao je direktor  JU „Kantonalna bolnica“ Fuad Rovčanin.

Picture-529

 

Ministar za privredu BPK Goražde Esed Radeljaš ovom prilikom kazao je da je ovo samo privremeno rješenje, a da će se u narednom periodu nastojati riješiti ovaj problem kroz otvaranje dijaliznog centra u Goraždu. Kako je istaknuto ovom prilikom, naš kanton je jedini u Federaciji BiH koji nema dijalizni centar.

„Ja radim na tome, i već su bile neke aktivnosti da se otvori centar u Goraždu.Već su uspješno obavljeni razgovori, sad čekamo iz Austrije one koji bi donirali te aparate te dogovor oko obuke  medicinskog osoblja. Mislim da ćemo to završiti“-riječi su ministra za privredu BPK Goražde Eseda Radeljaša.

Picture-535

 

Za sufinansiranje ovog projekta u  budžetu Ministarstva  za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice našeg kantona predviđena su sredstva u iznosu od 50.000 KM.

„Ova Vlada je i do sada radila na tome, a i u budućnosti će nastojati. Za otvaranje hemodijaliznog centra najmanji problem je nabavka aparata, problem je u tome što moramo imati posebnu zgradu u čijem prizemlju bi bili smješteni ti aparati. Posebno je potrebno obučiti kadar, a mi trenutno ne posjedujemo ništa od toga. S obzirom da se nije moglo čekati do otvaranja ovog centra, ministar za privredu odlučio je njima donirati ovo vozilo. Kao ministar za zdravstvo želim da se zahvalim na ovom humanom gestu, jer će ovo ublažiti njihove patnje i muke, obzirom da ovi pacijenti idu 2-3 puta sedmično na hemodijalizu u Sarajevo“-riječi su ministra za socijalnu poltitku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Alena Pašovića.

Riječi zahvalnosti ministru, uputio je i  predstavnik pacijenata  Enver Kodžaga, s nadom da će se pored ovog privremenog rješenja ovaj problem riješiti trajno.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, Maršala Tita broj 5,
Tel: +387 38 221 772,
Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ZIJAD BRIGA
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, Maršala Tita 5
Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
zijad.briga@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.