Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Pismo ministra za privredu premijeru Vlade FBiH i federalnom ministru industrije
Sporna Odluka Vlade Federacije dovela u pitanje dalju sudbinu firme „Pobjeda-sport“
Datum: 13.02.2012.

Ministar za privredu u Vladi BPK Goražde Demir Imamović uputio je danas premijeru Vlade Federacije, ministru Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i direktoru Federalne direkcije za namjensku industriju pismo za zahtjevom za hitan sastanak. Ovaj zahtjev iniciran je nedavnom odlukom Vlade Federacije kojom je firmi „Umarex“ iz Njemačke odobrena kupovina dionica privrednog društva „Pobjeda-sport“ iz Goražda, ali pod uslovom da dokumentacija ovog preduzeća ostane u vlasništvu države.

Ova odluka pravno je neutemeljena, smatraju predstavnici menadžmenta „Pobjede-sporta“, radnici i potpredsjednik firme „Umarex“, jer je dokumentacija kao i ostala imovina ovog privrednog društva u 100% privatnom vlasništvu, privatizirana javnim upisom dionica, pri čemu prema programu privatizacije, osim stanova, ništa nije izuzeto iz bilansa stanja. U ovakvoj situaciji, strani partner, firma „Umarex“ odustala je od zahtjeva za kupovinu bez dokumentacije, a povlačenje ino partnera dovelo je do nerješivog problema za privredno društvo „Pobjeda-sport“ koje nije u stanju da sopstvenim sredstvima obezbijedi zanavljanje opreme stare preko 40 godina, kao ni tržište za svoje proizvode.

Zbog svega ovoga, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde podržala je zaključak Sindikalne organizacije „Pobjede-sporta“ i putem resornog ministra za privredu zatražila od Vlade Federacije da se ovaj sastanak održi što prije moguće, s ciljem izmjene i dopune sporne Odluke, kao i rješenja novonostale teške situacije za privredno društvo „Pobjeda-sport“ iz Goražda.

Autor: VLADA BPK-a, www.bpkg.gov.ba
Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.