Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
SASTANAK PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA ZA PRIVREDU I POLJOPRIVREDNIKA S PREDSTAVNICIMA RESORNOG FEDERALNOG MINISTARSTVA I ZAVODA ZA POLJOPRIVREDU
U toku su pripreme za početak izrade Strategije razvoja poljoprivrede BPK Goražde
Datum: 06.02.2018.

U organizaciji Ministarstva za privredu, u Goraždu danas je održan radno-konsultativni sastanak s predstavnicima lokalnih poljoprivrednika te relevantnih kantonalnih institucija i udruženja na kojem je bilo govora o izradi buduće Strategije razvoja poljoprivrede BPK Goražde.

Uz predstavnike resornog ministarstva predvođene ministrom Anesom Salmanom, sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo te Zavoda za poljoprivredu, Sarajevo koji bi trebali dati ključni doprinos u izradi ove strategije.

Budući da je cilj resornog ministarstva da se usvoji strategija koja će omogućiti razvoj poljoprivrede na realnim osnovama, istaknuto je da su tokom nekoliko zadnjih mjeseci obavljeni razgovori s poljoprivrednim stručnjacima koji bi mogli iznijeti težinu jednog ovakvog zadatka, a među njima su i direktori sarajevskih zavoda za poljoprivredu i pedologiju Omer Kurtović i Esad Bukalo, prof.dr. Nezir Tanović, kao i šef Odsjeka za ruralni razvoj u Federalnom ministarstvu poljoprivrede Pejo Janjić.

Ministar Anes Salman izrazio je posebno zadovoljstvo zbog činjenice da su učešće u izradi Strategije razvoja poljoprivrede BPK Goražde prihvatili istaknuti poljoprivredni stručnjaci koji dolaze van ovog kantona, te naglasio da će njihovo učešće biti na dobrovoljnoj osnovi.

 

– Ovaj sastanak je na neki način prvi korak gdje će svi relevantni akteri, kao i sami poljoprivredni proizvođači i predstavnici jedinica lokalne samouprave da se upoznaju sa samim konceptom izrade ove strategije. U okviru tog koncepta biće osiguran i terenski pristup, gdje će naša služba, kao i naši eminentni profesori koji će učestvovati u izradi strategije, na samom terenu identificirati sve ključne pretpostavke, odnosno prepoznati moguće potencijale za privrednu proizvodnju i predvidjeti mjere koje će dovesti do unaprjeđenja unutar ove oblasti – kazao je resorni ministar.

Kako je tokom prezentacije planiranih aktivnosti istakao prof.dr. Nezir Tanović, kao polazna osnova uzeta je činjenica da na prostoru BPK Goražde postoji deficit skoro svih poljoprivrednih proizvoda koji uz smanjen broj stanovništva u ruralnim područjima, te nisku produktivnost u poljoprivredi, predstavlja najveći problem u jačanju poljoprivrede na ovom prostoru.

Kao dokaz tome naveden je podatak da lokalna poljoprivredna proizvodnja ne čini ni 25 posto od ukupnih potreba za poljoprivrednim proizvodima u ovom kantonu te da je više od 55 posto obradivih površina neobrađeno.

Cilj je, kako je istakao Tanović, da se kroz saradnju s poljoprivrednim proizvođačima u svim mjesnim zajednicama, kao i svima ostalima koji čine neizostavnu kariku u ovom procesu, pripremi objektivna i realna strategija koja će pružiti prave smjernice za razvoj poljoprivrede u ovom kantonu.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.