Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
PRESS KONFERENCIJA MINISTRA ZA PRIVREDU BPK-A GORAŽDE
Aktuelne informacije po Programu poticaja za obrt i poduzetništvo za 2017. godinu, kao i u vezi s dodjelom slobodnih taksi licenci
Datum: 15.08.2017.

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Anes Salman, na press konferenciji koja je održana jučer, govorio je o Javnom pozivu za odabir korisnika sredstava za finansiranje po Programu utroška sredstava za obrt i poduzetništvo za 2017. godinu kojeg je objavilo ovo resorno ministarstvo, kao i o slobodnim licencama kada je riječ o taksi prijevozu na području našeg kantona.

Prema navodima ministra, riječ je o Javnom pozivu za obrt i poduzentištvo u 2017. godini koji je otvoren do 18. augusta tekuće godine.

„Ono što je predviđeno ovim Javnim pozivom jeste da preostali dio finansijskih sredstava dodijelimo po općim i posebnim ciljevima, gdje se prije svega misli na start-up podršku za stvaranje novih obrta, zatim da osiguramo podršku za očuvanje postojećih obrta, kao i zapošljavanje u novim i postojećim obrtima. Sve pristigle aplikacije će se analizirati i na osnovu analiza biće podržani oni projektni prijedlozi koje je potrebno subvencionirati, odnosno sufinansirati“ – riječi su ministra.

Kako ističe resorni ministar, za otvaranje novih obrta predviđena su finansijska sredstva u iznosu od 12.000,00 KM, odnosno  4.000,00 KM po jednom aplikantu, kao i 20.000,00 KM za obrtnike koji imaju potrebu za nabavkom mašina, uređaja i repromaterijala te provođenja  aktivnosti kojima će se omogućiti opstanak, odnosno očuvanje obrta u njegovom daljem osnaživanju i upošljavanju, što i jeste u interesu Ministarstva za privredu kao i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Također, ministar je govorio i o proceduri za dodjelu slobodnih licenci kada je riječ o taksi prijevozu na području našeg kantona, koju je resorno mnistarstvo provelo u toku mjeseca jula.

„U odnosu na odluku i način organizacije vršenja taksi prijevoza putnika na području našeg kantona, definisano je, da u odnosu na posljednji popis stanovništva, na broj stanovnika od 700, ide jedan taksi prevoznik. Tako smo došli u situaciju da smo imali četiri slobodne licence, i to dvije za područje Grada Goražda i dvije za područje općine Pale u FBiH. Nakon provedene procedure, pristigla su četiri zahtjeva za dodjelu licenci, od kojih je jedan odbijen zbog toga što je bio nepotpun“ – kazao je on.

Istaknuto je da je za dodjelu ovih licenci neophodno ispoštovati određene uslove koje propisuje Zakon o cestovnom prijevozu FBiH i podzakonski akti koji se direktno odnose na postupak izdavanja i dodjele licenci za taksi prijevoz.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.