Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
U toku aktivnosti u vezi „Programa novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2017. godinu“
Datum: 27.09.2017.

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u junu mjesecu objavilo je javni poziv poljoprivrednim proizvođačinma s prostora našeg kantona za dostavljanje zahtjeva po Programu novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2017.godinu.

Prema riječima ministra Anesa Salmana, u skladu sa uputstvom  Ministarstva  kada je riječ o rokovima za podnošenje zahtjeva za pojedine vrste podsticaja, do sada je obrađeno 120 zahtjeva, koji su upućeni prema Vladi BPK Goražde na razmatranje.

„ Nakon odluke Vlade BPK Goražde o dodjeli sredstava, trebalo bi se krenuti sa isplatom pojedinih vrsta podsticaja. U  odnosu na planirani budžet za ovu godinu,  mi se nadamo da ćemo do kraja godine ispoštovati isplatu, odnosno do onog perioda do kojeg važi ova budžetska godina“-kazao je ministar Salman.

 

Kada je riječ o podsticajnim sredstvima za proizvođače malina, pored registrovanih proizvođača, pravo na podsticajna sredstva mogu ostvariti i fizička lica. Naime, kako je ovom prilikom istaknuto,  zbog elementarnih nepogoda koje nisu proglašene a  koje su zadesile naše područje, smanjen je prinos maline  a  podsticajna sredstva Ministarstva za privredu  u iznosu od 20 konvertibilnih feninga po jednom kilogramu, trebala bi ublažiti poteškoće s kojim se susreću proizvođači.

Ono što je ohrabrujuća činjenica, prema riječima Ermine Bešlije, stručne savjetnice u Ministarstvu za privredu jeste da su uprkos svim problemima registrirani otkupljivači s prostora našeg kantona uspjeli da otkupe malinu Cijena nije kao prethodnih godina i poljoprivredni proizvođači ističu svoje nezadovoljstvo.

„Cijenu ne formiraju otkupljivači nego svjetsko i evropsko tržište koje vrši otkup, a znamo kakva su kretanja na tržištu što se tiče proizvodnje. Poljska je najvećim dijelom doprinjela svemu ovome, jer ima enormno velike količine proizvedenih malina. Ministarstvo za privredu do sada je zaprimilo deset pristiglih zahtjeva,  a nadamo se da će do 30.11.2017.godine to učiniti i ostali. Mi nastojimo da ublažimo neisplativost ove vrste proizvodnje u ovoj godini  i ovim putem im poručujem da se  ne demorališu i da svoje malinjake sačuvaju i pripreme za slijedeću godinu, a nadamo se da će i cijena otkupa biti bolja“- istaknula je stručna savjetnica Ermina Bešlija.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.