Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Potpisani ugovori o zakupu lovišta
Datum: 06.04.2015.

IMG_5938

Ministar za privredu Esed Radeljaš potpisao je danas ugovore o zakupu lovišta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ugovore su potpisali Muamer Sijerčić, Sifet Žgalj i Ibrahim Komarica, predsjednici lovišta „Biserna“ Goražde, „Grebak“ Foča u FBiH i „dr. Zahid Čaušević“ Pale u FBiH.

Prema novom Zakonu o lovstvu, umjesto koncesije lovišta se daju u zakup na deset godina,  a visina zakupnine iznosi 10% od planiranog godišnjeg prihoda od odstrela divljači planiranog u lovno-privrednoj osnovi.

Prema riječima ministra Radeljaša, Ministarstvo za privredu je ispoštovalo izmjene ovog zakona,  prošlo proceduru Vlade i Skupštine BPK Goražde i ozvaničilo ih današnjim potpisivanjem ugovora sa predsjednicima lovišta.

„Ovo je jedan pozitivan gest prema lovačkim društvima i treba im pomoći u programima i ja ću kao ministar nastojati da im pomognem u svakom segmentu vezano za lovačka društva“- istakao je ministar privrede.

IMG_5951

 

I predsjednici lovačkih društava zadovoljni su novim načinom zakupa lovišta koji im daje više prostora za rad i očuvanje lovišta.

„ U ime svih lovačkih društava zahvalio bih se resornom ministarstvu, posebno ministru, što smo započeli jednu lijepu saradnju. Ovo za nas i lovačka društva mnogo znači. Deset godina  je jedan fin period u kojem možemo da unaprjeđujemo svoja lovačka udruženja i lovišta- kazao Sifet Žgalj, predsjednik Lovačkog društva „Grebak“.

On ističe da se stanjem lovišta u našem kantonu može biti zadovoljno, kad je riječ o uređenju lovišta, katastra i brojnom stanju divljači.

„ To je sve zahvaljujući  našem mukotrpnom radu koji smo uložili i zaslužili ovo da dobijemo na deset godina. Mi jako dobro stojimo i u Lovačkom savezu FBiH tako da kanton može da se ponosi sa lovačkim udruženjima na svojoj teritoriji“- riječi u predsjednika Lovačkog udruženja „Grebak“.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.