Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
ZAVRŠENE JAVNE RASPRAVE U SVE TRI OPĆINE BPK GORAŽDE
U Goraždu održana posljednja Javna rasprava o Nacrtu programa novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2014.godinu
Datum: 22.04.2014.

IMG_8110

U organizaciji Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, danas je održana posljednja u nizu javnih rasprava o Nacrtu programa novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2014.godinu. Uz predstavnike ministarstva, učešće u javnoj raspravi uzeli su poljoprivredni proizvođači, predstavnici udruženja poljoprivrednika i zemljoradničkih zadruga te poljoprivredni obrtnici koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju  Programom  za 2014. godinu planirana su sredstava u iznosu od 550.000KM i namijenjena su samo za podsticaj registrovanih poljoprivrednih obrtnika i gazdinstava. Prema riječima ministra za privredu Demira Imamovića, osim podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, ovim progamom podstiču se i druge mjere predviđene Zakonom o novčanim podsticajima, kao što su subvencije za porez i doprinosi za registrovane obrtnike, kapitalna ulaganja, podrška projektima i drugo.

IMG_8108

– Nažalost ovaj iznos opterećen je obavezama za novčane podsticaje iz 2013. godine koji su odobreni, ali nisu isplaćeni zbog nedostatka sredstava. Ministarstvo za privredu te obaveze stavilo je kao prioritet za ovu godinu. Ova godina će biti daleko teža po tom pitanju u odnosu na proteklu, ali ono što je najbitnije je da smo mi što se tiče proizvodnje ostali na istom nivou, tako da ovo smanjenje ne bi trebalo da utiče na obim poljoprivredne proizvodnje, koja se ostvaruje na području našeg kantona – ističe ministar Imamović.

Prema podacima Ministarstva za privredu, na području Bosanskopodrinjskog kantona došlo je do smanjenja registrovanih poljoprivrednih obrtnika iz razloga njihovog zapošljavanja u drugim sektorima privrede. Registrovano je njih oko 650 koji, kroz ovaj Program, mogu ostvariti podsticaj  ukoliko zadovolje kriterije, koji će biti definisani Uputstvom o načinu njihovog ostvarivanja.

IMG_8103

– Namjera ovog kantona je da se podstiče i jača razvoj poljoprivredne proizvodnje, kao i  samostalnost poljoprivrednih proizvođača  kako bi mogli živjeti bez pomoći, što je jedan od osnovnih preduslova za narednu godinu kada će fokus biti na evropskim politikama, što znači na većim poljoprivrednim gazdinstvima koja mogu dosegnuti komercijalni status. S ciljem dokazivanja komercijalnog statusa, pooštreni su kriteriji kada je riječ o dokazivanju prodaje poljoprivrednih proizvoda u trgovinama i drugim registrovanim otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda – kazao je ministar.

Nakon održanih rasprava, do kraja mjeseca ovaj Program bi trebao biti objavljen u službenim novinama nakon čega ide isplata prvog dijela obaveza iz prošle godine. Očekuje se da će već u maju najveći dio podsticaja za animalnu proizvodnju za prošlu godinu biti isplaćen, kako bi se lakše krenulo sa implementacijom Programa za ovu godinu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.