Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Ministri u Vladi BPK i Tim stručnjaka Evropske unije
Razgovori o pilot projektu socijalnog stambenog zbrinjavanja
Datum: 03.04.2012.

Tim stručnjaka koje je angažovala Evropska unija u okviru pripreme pilot projekta socijalnog stambenog zbrinjavanja i provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma boravio je u radnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Na danas održanim sastancima sa ministrom za privredu Demirom Imamovićem te ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Božidarom Semizom, članovi ovog Tima razgovarali su o trenutnoj situaciji kada su u pitanju socijalno stambeno zbrinjavanje na području našeg kantona te poduzete mjere na stvaranju održivog povratka.

– Jedna od bitnih tema i za Vladu i za sva ministarstva jeste da se osiguraju uslovi za socijalno stanovanje i da, na neki način, pomognemo građanima ovog kantona, a i povratnicima i raseljenim licima u ovom dijelu BiH, da se za njih osigura krov nad glavom i da se riješi pitanje njihovog stanovanja kroz projekt socijalnog stanovanja koji je započet već prije dvije godine. Ovo je dobar način da se nastave te aktivnosti i znak da idemo pravim putem, kao i da je to jedno od mogućih rješenja pitanja stanovanja za sve one kojima je ta pomoć potrebna. Zapošljavanje je, takođe,  jedno od ključnih pitanja uz stanovanje. Upravo smo i na tu temu razgovarali, kako osigurati zapošljavanje za te kategorije, odnosno kako da doprinesemo da se na ovom prostoru stvori što više radnih mjesta, kako bi oni socijalno ugroženi, pored stambenog, ubrzo mogli imati riješeno i ekonomsko pitanje – kazao je danas ministar Demir Imamović.

Kako pitanje održivog povratka pokriva i druge za život značajne oblasti,  sastanci na ovu temu održani su juče i sa ministricom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Azrom Kuljuh te ministricom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Almom Delizaimović.

Krajnji cilj istraživanja koje će ovaj Tim provesti u naredna dva mjeseca jeste prikupljanje relevantih informacija u oblasti socijalnog stambenog zbrinjavanja i provođenja Aneksa 7 radi određivanja prioriteta i izrade smjernica za nastavak implementacije Strategije održivog povratka.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.