Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Sastanak premijerke BPK Goražde sa predstavnicima Privredne i Obrtničke komore te Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19 privrednim subjektima s prostora BPK Goražde, po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom sa federalnog i kantonalnog nivoa i Uredbom Vlade FBiH izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 2.727.104 KM
Datum: 09.12.2020.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas sastanak sa predstavnicima Privredne i Obrtničke komore te Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Na  sastanku kojem su prisustvovali i ministri za privredu i finansije Mensad Arnaut i Esad Kanlić, razgovarano je o planovima i aktivnostima za narednu godinu,  koji će prvenstveno imati za cilj pomoć obrtu i privredi u prevazilaženju poteškoća u njihovom poslovanju,  posebno u vrijeme borbe protiv pandemije virusa COVID-19.

Kako je istaknuto na sastanku, Vlada BPK Goražde je u vrijeme borbe pandemije protiv virusa COVID-19 pružila značajnu podršku privrednim subjektima s prostora našeg kantona. Za tu podršku po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom sa federalnog i kantonalnog nivoa i Uredbom Vlade FBiH,  izdvojena  su finansijska sredstva u iznosu od 2.727.104 KM.

Značajna podrška našim privrednim subjektima očekuje se do kraja godine  po okončanju procedure javnih poziva federalnih ministarstava za okoliš i turizam, promet i komunikacije te poljoprivredu na koje su aplicirali privredni subjekti s prostora BPK Goražde.

Kako je ovom prilikom istaknuto, za saniranje posljedica panedmije CODID-a 19 samo po Zakonu o ublažavanju negativnih posljedica na kantonalnom nivou sredstva u iznosu od 642.912,00 KM isplaćena su za 2.722 radnika, 200.000,00 KM dobile su zdravstvene ustanove, a 127.600,00 KM isplaćeno je po osnovu javnog poziva za dodjelu jednokratne novčane pomoći za 2552 penzionera sa najnižom isplaćenom penzijom u FBiH i licima starijim od 65 godina koji su u vrijeme trajanja stanja nesreće bili u stanju socijalne potrebe.

Odlukama Vlade 91 privredni subjekt, odnosno 178 radnika dobili su sredstva za pola martovske plaće, u što je utrošeno 36.490, 00 KM .

Za 17 privrednih društava (86 radnika), te 112 korisnika obrta (198 radnika), po osnovu plaće za april isplaćena su sredstva u iznosu od 34.916,00 KM, odnosno 80.388, 00 KM.

Za mjesec maj, Vlada je isplatila 78.362,00 KM za 114 obrtnika (193) radnika, kao i 24.766,00 KM  za 17 privrednih društava, odnosno 61 radnika.

S obzirom da su privredna društva i obrtnici registrovani na području BPK Goražde do sada iskazali visoku društvenu odgovonost, posebno u vrijeme borbe protiv pandemije virusa, Vlada BPK Goražde i resosno ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti dobru saradnju sa predstavnicima Privredne i  Obrtničke komore te Udruženjem poslodavaca,  i  u skladu  sa finansijskim mogućnostima u budžetu, nastojati pružati adekvatnu podršku privredi i obrtu na prostoru BPK Goražde.

S tim u vezi sa današnjeg sastanka doneseni su zaključci, čija implementacija će doprinijeti uspješnijem kreiranju podsticajne politike te mjera za suzbijanje ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, a kada je riječ o podršci privredi, poduzetništvu  i obrtu kod kreiranja kriterija, neophodno je da resorno ministarstvo  uvažava  prijedloge i sugestije predstavnika koji predstavljaju ove privredne subjekte. Također,  dogovoreno je da se u budžetu za 2021.godinu, poseban akcenat stavi  na ekonomske kodove za pomoć privredi i zdravstvu.

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.