Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
PRESS KONFERENCIJA MINISTRA ZA PRIVREDU
Prioritet u isplati poljoprivrednih podsticaja bit će dugovanja iz prethodne dvije godine
Datum: 21.05.2019.

Na današnjoj press konferenciji, ministar za privredu Mensud Arnaut govorio je o isplati novčanih podsticaja u poljoprivredi iz Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema njegovim riječima, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde donijela je na svojoj posljednjoj sjednici odluku o isplati podsticaja u poljoprivredi.

– Govorim o dugu iz prethodnih godina, zato što imamo odrđeni dio sredstava gdje su naši poljoprivredni proizvođači ostvarili podsticaje iz određenih branši, a odnose se na kalendarsku 2017. i 2018. godinu. Na toj sjednici donesena je odluka da svi podsticaji koji su planirani u 2017. godini, budu realizovani u narednom periodu – kazao je ministar.

Kako je istaknuo, kod donošenja odluke o isplati podsticaja vodilo se računa o tome da isplatom bude obuhvaćen što veći broj korisnika, s obzirom na to da su neki poljoprivredni proizvođači korisnici podsticaja po više osnova.

– Napominjem da smo donijeli odluke koje su vezane za goruće probleme poljoprivrednih proizvođača, cijeneći finansijsko stanje budžeta, a prioritet ovog Ministarstva i ove Vlade jeste da pokušamo napraviti stabilnost budžeta kako bi nesmetano mogli da izvršavamo svoje redovne obaveze, kao i obaveze prema određenim korisnicima, kako u resoru privrede, tako i u resoru drugih službi i ministarstava – kazao je Arnaut.

Kada je riječ o uplati doprinosa za registrovane poljoprivredne proizvođače za 2018. godinu, istaknuto je da je donesena odluka da se dugovanja za prvu polovinu 2018. godine isplate u predstojećem periodu. Isplatom će također biti obuhvaćeni i dugovanja po ostalim osnovama, kao što su podsticaji za sjetvu žitarica, držanje koka nosilja, uzgoj priplodnih junica, proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka, subvencioniranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i dr.

Prema riječima ministra, ukupni iznos dugovanja za 2017. i 2018. godinu je procijenjen na oko 200.000 KM, od čega bi uskoro trebalo biti isplaćen dio u iznosu od oko 50.000 KM. Također je istaknuto da će se uložiti napori da se ostatak dugovanja za podsticaje ravnomjerno rasporedi kako bi se osigurala njihova isplata u narednom periodu.

Kada je riječ o podsticajima za 2019. godinu, ministar je istakao da još nisu stvoreni uslovi za provođenje javne rasprave o ovom pitanju, s obzirom na to da je prioritet resornog ministarstva, odnosno Vlade isplata zaostalih dugovanja.

Naglašeno je i to da su ukupna sredstva za podsticaje u budžetu Minsitarstva za privredu za ovu  godinu, među kojima su i podsticaji za obrt i poduzetništvo te subvencije javnim preduzećima, značajno smanjena u odnosu na 2018. godinu. Kako je istakao ministar, sama sredstva za podsticaje u poljoprivredi smanjena su za oko 550.000 KM.

Ipak, istaknuto je da će resorno ministarstvo u narednom periodu, u saradnji s Ministarstvom za finansije i Vladom kantona, pratiti priliv sredstava u budžetu, kako bi se iznašle mogućnosti da se isplati što više sredstava za podsticaje po osnovu dugovanja te stvorili uslovi za realizaciju podsticaja za ovu godinu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.