Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI SE SUOČAVAJU SA VELIKIM PROBLEMIMA UZROKOVANIM SNJEŽNIM PADAVINAMA I TEMPERATURNIM MINUSIMA
Pričinjene velike materijalne štete na području BPK Goražde
Datum: 21.04.2017.

IMG_8427

Posljednje snježne padavine praćene temperaturnim minusima nisu zaobišle ni Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Snježni pokrivač iznad petsto metara nadmorske visine dostigao je visinu od 20 do 30 centimetara, koji je dobrim dijelom djelovao na voćarsku proizvodnju, dok su minusi u nižim dijelovima djelovali na ratarsku i povrtlarsku proizvodnju- kazao je danas Rasim Sijerčić, načelnik Sektora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Ministarstvu za privredu BPK Goražde.

Prema njegovim riječima, ove godine očekuje se smanjenje prinosa ili ga neće biti nikako, a situaciju dodatno usložnjava i činjenica da je potrebno dosta vremena kako bi se voćke oporavile i ponovo izašle na rod. Obzirom da nas prema informacijama meteorologa  u narednim danima očekuje još veći talas hladnog vremena,  načelnik Sijerčić dao je preporuke za zaštitu voćnjaka.

„Mogu da kažem da naši poljoprivredni proizvođači koji se bave uzgojem povrća, odnosno plasteničkom proizvodnjom znaju za ove stvari i koriste razna sredstva u cilju zaštite svojih proizvoda.

Postoje razni načini zaštite voćnjaka.Prvi način je zadimnjavanje voćnjaka u cilju sačuvanja temperature biljaka. Može se paliti slama, piljevina, razne gume, pretežno u jutarnjim satima kada se pojavljuju najveći mrazevi. Drugi sistem je hemijski sistem kojim se voćke i povrtlarske kulture mogu zaštiti u cilju suzbijanja smrzavanja, a kao treći način je, ali to na prostoru našeg kanton ne postoji, orošavanje biljaka“-kazao je on.

Ministarstvo za privredu će pokrenuti aktivnosti kada je riječ o prikupljanju podataka kroz prijave poljoprivrednih proizvođača kod kojih je došlo do oštećenja voćarske i ratarske kulture. Nakon toga biće formirana komisija koja će poslije izvjesnog vremena izaći na lice mjesta, ustanoviti štete, a od finansijskih sredstava će zavisiti da li se može pomoći poljoprivrednim proizvođačima- istaknuo je načelnik Sektora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Ministarstvu za privredu BPK Goražde Rasim Sijerčić.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.