Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
ODRŽANA 8. REDOVNA IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BPK-A GORAŽDE
Istrajati u stvaranju boljeg poslovnog okruženja
Datum: 24.04.2014.

IMG_8198

Udruženje poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održalo svoju 8. redovnu Izvještajno-izbornu skupštinu.

Izbor članova radnih tijela Udruženja, usvajanje Programa rada za 2014. godinu i osvrt na rezultate rada u prošloj godini, bile su glavne aktivnosti na ovoj radnoj skupštini.

U fokusu rada Udruženja u ovoj godini bit će aktivnosti na daljem smanjenju raznih izdvajanja koja opterećuju poslodavce, prvenstveno onih po osnovu plata, ali i parafiskalnih koja u postojećim uslovima dodatno opterećuju poslovanje jedno privrednog društva, kazali su iz Udruženja.

Ovom događaju prisustvovali su i premijer BPK-a Goražde Emir Frašto, te ministar za privredu Demir Imamović.

IMG_8212

– Saradnja između predstavnika vlasti i poslodavaca može biti još bolja. Prvi smo po povećanju stope zaposlenosti, izvozu, investicijama, regionalno čudo – kazao je premijer Frašto i dodao da se samo zajedničkim naporima može uraditi više na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u ovoj regiji, ali i šire.

Istaknuto je da su Zakon o raspolaganju imovinom koja se ne koristi, uvođenje kriterija prednosti pri zapošljavanju iz porodica u kojima niko ne radi, zdravstveno osiguranje svih građana, podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i podrška programima obavljanja pripravničkog staža, prekvalifikacije i doškolovavanja kadrova potrebnih privredi, samo neke od mjera koje je Vlada Kantona u dosadašnjem periodu poduzela s ciljem stvaranja što povoljnijeg ambijenta za razvoj lokalne privrede.

IMG_8216

Aktivnosti i planove na stvaranju boljeg privrednog okruženja u ovoj godini koji su u nadležnosti Ministarstva za privredu, predstavio je ministar Demir Imamović, te najavio skoro donošanje dva značajna zakona u ovoj oblasti – Zakona o koncesijama i Zakona o industrijskim zonama.

– Donošenjem ovih zakona sigurno bi se unaprijedilo poslovno okruženje, mogućnosti za ulaganje i razvoj na području našeg kantona, uveli mehanizmi kontrole i zaštite radničkih prava i okoliša, uslova rada, te riješila druga pitanja od interesa za stanovnike ovog kantona – kazao je on.

Skupštini je prisustvovala i direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo koja je navela podatak da je stopa nezaposlenosti u Bosanskopodrinjskom kantonu u prošloj godini smanjena za 3 posto.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

Maršala Tita 13, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 38 221 772, Fax: +387 38 240 400
e-mail: privreda@bpkg.gov.ba

MINISTAR

 

MENSAD ARNAUT, magistar TIZO

Tel: +387 38 221 772
Fax: +387 38 240 400
e-mail:privreda@bpkg.gov.ba
e-mail: mensad.arnaut@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.