Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Premijer BPK i načelnik općine Goražde na sastanku sa direktorom TIKA-e
Datum: 22.05.2013.

Načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović i premijer BPK-a dr. Emir Frašto, danas su sa saradnicima boravili u Sarajevu, gdje su održali sastanak sa direktorom TIKA-e za BiH, dr. Oruç Zülküfom. Na sastanku se razgovaralo o više tema bitnih za razvoj naše Općine i Kantona, a ono što je bitno istaći jeste informacija da počinje rekonstrukcija JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde. Implementacija projekta podrazumijeva nadogradnju sprata i sanaciju postojeće infrastrukture što bi unaprijedilo rad ove zdravstvene ustanove i proširilo njene kapacitete.

Osim toga, govorilo se i o početku gradnje Islamskog kulturnog centra na desnoj obali rijeke Drine, u sklopu kompleksa Kayserija džamije, te izgradnji parka i zatvorenih sportskih terena, za što je neophodno kompletirati tendersku dokumentaciju.

Ono što je posebno zanimljivo jeste mogućnost otvaranja fakulteta u Goražda, koji bi školovao kadrove neophodne tržištu rada, ali i prilikama da povratnička populacija uzgaja biljku Stevia koja bi se izvozila i na taj način bi ostvarivali značajne prihode.

Inače, Stevia je biljka zelenog lišća, potječe iz daleke Južne Amerike. Raste u sjeveroistočnom dijelu Paragvaja i južnom Brazilu, tačnije na prostorima planinskog lanca Amambay i u dolini Rio Monday. Danas se Stevia najviše sadi upravo u Južnoj Americi, ali i Kini, Indiji i drugim zemljama Azije. Stevia je slađa od šećera čak 200 do 400 puta. Stevia je prirodni zaslađivač, za razliku od šećera ne izaziva karijes, nema kalorija, glikemijskog indeksa, ni štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača te je otporna na visoke temperature.

Preuzeto sa:www.gorazde.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.