Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Razgovori predstavnika Vlade, općine Goražde i obrtnika BPK Goražde
Projekt prekrivanja Podhranjenskog potoka
Datum: 18.01.2013.

Projekt prekrivanja Podhranjenskog potoka i uređenja starog gradskog jezgra Goražda aktuelan je već duže vremena. S tim u vezi, danas je u Goraždu održan i prvi zvanični sastanak na kojem je bilo govora o mogućnostima realizacije ovog projekta.

Sastanku su prisustvovali ministar za privredu u Vladi BPK Goražde Demir Imamović,  rukovodilac Sektora za stambeno-komunalne poslove Općine Goražde Enver Adžem te predstavnici Obrtničke komore BPK i MZ Goražde II.

– Ovo je bio danas prvi zvanični sastanak sa predstavnicima Općine Goražde, MZ Goražde II i obrtnika koji se nalaze na direktnom lokalitetu Podhranjenskog potoka kako bismo napravili zajedničke aktivnosti na uređenju objekata koji se nalaze u blizini Podhranjenskog potoka i  na neki način zaštitili i promovisali staru bosansku arhitekturu i napokon uredili najstrožiji dio grada u duhu te bosanske arhitekture.

Imamo prijedoge i primjedbe koje su zajednički prihvatili svi učesnici. Za narednu fazu neophodno je da pronađemo rješenje kako da obezbijedimo idejno rješenje za arhitektonsko uređenje. To je korak koji će poduzeti Kanton i Općina Goražde  u obezbjeđenju podrške u implementaciji ovog projekta i dalje, kako i na koji način završiti kompletnu dokumentaciju projekta, obzirom da će glavni radovi na prekrivanju Podhranjenskog potoka biti završeni u roku od dva do  tri mjeseca – kazao je ministar Demir Imamović.

Realizaciju ovog projekta podržava i Općina Goražde.

– Kao što je poznato natkrivanje Podhranjenskog potoka već ide i očekujemo ubrzo završetak. Dalje nastavljamo arhitektonsko uređenje okolnih objekata jer su investitori, vlasnici objekata voljni da izvrše rekonstrukciju predviđenu Regulacionim planom i pozdravljam ovo što vlasnici ovih objekata hoće da urade. Uradićemo idejno rješenje ovih objekata kako to i zaslužuje jedan dio stare čaršije – istakao je danas rukovodilac Službe za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Goražde Enver Adžem.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici vlasnika objekata koji su izgrađeni neposredno uz Podhranjenski potok u Goraždu.

– Ja se u ime građana koji imamo objekte u vlasništvu baš u tom dijelu grada zahvaljujem na jednom takvom potezu izvršne vlasti, što je veliki napredak u savladavanju zajedničkih problema po pitanju kako to sutra treba da izgleda Goražde i kako će to biti najbolje za sve nas – riječi su Seada Tafra, jednog od vlasnika objekata.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.